فراز مهدیان کارگردان شرکت کننده در سی وششمین دوره جشنواره تئاتر استانی
جای روشهای خلاق و نگاه های نو در جشنواره های تئاتر استانی خالی است

فراز مهدیان کارگردان شرکت کننده در سی وششمین دوره جشنواره تئاتر استانی، سه جشنواره ی تئاتر فجر، جشنواره دانشگاهی و جشنواره تئاتر معلولین را مهمترین و ضروری ترین جشنواره تئاتر در کشور عنوان کرد و با تاکید بر اهمیت روش های خلاق و نگاه های نو در این رویدادها، تشکیل کارگروههای تخصصی و تدوین مانیفستهای جامع برای آسیبشناسی و بهبود کیفی این جشنوارهها را خواستار شد.
فراز مهدیان در گفتگو با خبر نگار ایران تئاتر در چهارمحال و بختیاری درباره اثر خود گفت: نمایش «شستن» با بهرهگیری از رویکرد پستمدرنیستی و استفاده از یک بازیگری، به ارائه تجربهای نوین از تئاتر اجتماعی در فضایی بومی پرداخته است.
این هنرمند تئاتر استان ضمن تاکید بر ماهیت چندلایه و چندصدایی شخصیتهای نمایش افزود: «شس تن» به مخاطب امکان میدهد تا در تعاملی چندوجهی با اثر، به جهان نمایشنامه راه یابد.
مهدیان با نقد نگاههای کلیشهای به تئاتر تکنفره، رویکردی مبتنی بر ایجاد قرابت عمیق بین بازیگر و تماشاگر را پیشنهاد و اظهار داشت: معتقد هستم که این اثر، رویکرد نویی را می خواهد دنبال کند که مخاطب میتواند لایه های مختلفی از آن را کشف کند و این به دلیل تلفیق چند کاراکتر نمایشی است که خانم «پریسا عابدی» به عنوان تک بازیگر آنها را روی صحنه بازآفرینی میکند و همچنین به نور به عنوان یک مولف و یک کاراکتر مجزا در همراهی با بازیگر واحد اثر نگاه می کند.
مهدیان در بخش دیگری از این گفتگو یاد آور شد: مشارکت فعال انجمن نمایش در برگزاری دورههای تخصصی و تامین تجهیزات فنی برای گروههای نمایشی یکی از اهداف ضروری در تئاتر استان است.
وی افزود: جهت نیل به ارتقای کیفی و کمّی جشنواره، ضروری است خیلی پیش تر از آغاز این رویداد بزرگ تئاتر در استان، شورای سیاستگذاری متشکل از نظریهپردازان، هنرمندان پیشکسوت و مدیران اجرایی تشکیل گردد.تا این شورا با اتکا بر مبانی نظری هنر نمایش و با بهرهگیری از تجارب عملی، نقشه راهی جامع برای جشنواره تدوین نماید و فعالیت همه جانبه و مستمر انجمن نمایش به عنوان بازوی اجرایی این شورا، موجبات انسجام و همافزایی نیروهای فعال در عرصه تئاتر را فراهم خواهد آورد.
این هنرمتد تئاتر استان چهارمحال و بختیاری برگزاری دورههای تخصصی و کارگاههای آموزشی، به ویژه در حوزههای طراحی صحنه، لباس، نورپردازی و صداگذاری را برای تئاتر کشور یکی از کار های واجب عنوان کرد و افزود: این امر ضمن ارتقای سطح فنی تولیدات، زمینه را برای پرورش نیروهای متخصص و خلاق فراهم میآورد.
مهدیان با انتقاد از دیر منتشر شدن فراخوان جشنواره سی و ششم از سوی متولیان هنر تئاتر در استان گفت: انتشار زودهنگام آییننامه و فراخوان جشنواره، فرصت کافی را برای هنرمندان جهت آمادهسازی آثار فراهم آورده و همچنین موجب افزایش مشارکت و رقابت سالم خواهد شد.
کارگردان شرکت کننده در جشنوراه سی ششم با اشاره به اهمیت جذب اسپانسر برای تولید تئاتر اظهار داشت: باید از نگاههای بینادارهای برای حمایت نمایش ها فراتر برویم و بر بخش خصوصی متمرکز شویم. ایجاد ارتباط موثر با صنعت و بخش خصوصی، میتواند منجر به جذب سرمایهگذاریهای کلان و پایدار گردد. در این راستا، پیشنهاد میشود با بهرهگیری از ابزارهای بازاریابی و تبلیغات، جذابیتهای سرمایهگذاری در حوزه تئاتر را برای بخش خصوصی تشریح نموده و انگیزهای قوی برای مشارکت بخش خصوصی به وجود آوریم.
مهدیان با اشاره به فرضیه افت کیفیت آثار نمایشی در جشنوارههای استان، به عوامل مختلفی همچون کمبود زیرساختهای سختافزاری از سالن اجرای استاندارد، بلکباکس، پلاتو، نور، تجهیزات صدا، تا فنون تخصصی و افراد تخصصی اشاره کرده و از فقدان برنامهریزی بلندمدت و عدم هماهنگی بین ارگانهای مختلف به عنوان نقصانهای دومینو وار اشاره کرد.
وی با ارائه راهکارهایی همچون ایجاد یک جریان مستمر اجرای عمومی در استانها، برگزاری جلسات منظم پس از اختتامیه جشنوارهها و ترسیم نقشه راهی برای بهبود وضعیت تئاتر استان، بر اهمیت یک رویکرد سیستماتیک و مشارکتی برای رفع چالشهای موجود تاکید کرد و افزود: در مجموع، ایجاد یک برنامه بلندمدت پویا و حرفهای در حوزه تئاتر، مستلزم برنامهریزی دقیق، آسیبشناسی مبتنی بر شواهد، همچنین همکاری و حمایت همه جانبه از هنرمندان است. اینگونه میتوان به آیندهای روشن برای تئاتر استان امیدوار بود.
گفتنی است پریسا عابدی «نویسنده و بازیگر»، فراز مهدیان«کارگردان و طراح صحنه»، بیژن کریمی «دراماتورژ»، عادل محمدیان «طراح نور»، مهرداد حبیبیان «ساخت موسیقی و طراحی آرایههای صوتی»، پرناز مهدیان «طراح لباس»، فرخنده جعفریان «مدیر تولید»، شیما بیگی«دستیار کارگردان و منشی صحنه »، استاد عبدالرحیم مهدیان «مدیر صحنه و اجرای دکور»، خدیجه احمدی (رویا) «دستیار صحنه»، محمد فدایی «طراح پوستر و بروشور»، رضا طهماسبی «مدیر تبلیغات و روابط عمومی»، زهرا افشارپور (آتوسا) و فرخنده جعفریان «عکاسان» عوامل این نمایش هستند.